Το Μπασέ έχει ένα μακρύ σώμα, περίπου δύο φορές το ύψος του. Τα άκρα του είναι μυώδη και ο κυρίως κορμός είναι χαμηλά στο έδαφος. Έχει μεγάλο κεφάλι με επίπεδη κορυφή κρανίου. Το ανάπτυγμα της μύτης του είναι παράλληλο προς την κορυφή του κρανίου. Έχει χοντρό δέρμα, που καταλήγει σε πτυχώσεις γύρω από το πρόσωπο και τον κορμό. Έχει μακριά, βελούδινα αυτιά που είναι πολύ μακριά και πεσμένα καστανά μεγάλα μάτια που του δίνουν μια φιλική και μελαγχολική έκφραση. Το τρίχωμά του είναι απαλό και συναντάται σε δύο χρωματικούς συνδυασμούς, το δίχρωμο με άσπρο και καστανό και τον τρίχρωμο, με άσπρο, καστανό και μαύρο.
Το Μπασέ είναι μια σχετικά παλιά φυλή, απόγονος του Bloodhound. Σύμφωνα με αρκετές πηγές το Μπασέ προέρχεται από σκύλους νάνους που διασταυρώθηκαν με άλλους τύπους γαλλικών κυνηγόσκυλων. Το "Basset Hound" σαν όνομα προέρχεται από τη γαλλική λέξη "bas" που σημαίνει "χαμηλό". Η φυλή έγινε αρκετά δημοφιλής μετά το 1863 που παρουσιάστηκε στο Paris Dog Show. Πολλοί εκτροφείς θέλησαν να διατηρήσουν τα κυνηγετικά χαρακτηριστικά της φυλής, αλλά υπήρξαν πολλοί άλλοι που ήθελαν την φυλή Μπασέ σαν σκυλί συντροφιάς. Μετά από πολύ προσεγμένη και μελετημένη αναπαραγωγή, ένας Αμερικανός εκτροφέας ανέπτυξε ένα κυνηγόσκυλο Μπασέ που διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά ενός υπέροχου σκυλιού συντροφιάς. Το 1885 το Basset Hound αναγνωρίστηκε ως επίσημη φυλή από το American Kennel Club.
Το Μπασέ έχει απαλό και κοντό τρίχωμα, που δεν απαιτεί πολλή συντήρηση. Χρειάζεται καλό βούρτσισμα με βούρτσα με σκληρή τρίχα και μπάνιο μόνο όποτε είναι απαραίτητο. Τα αυτιά τους πρέπει να διατηρούνται καθαρά και τα νύχια των ποδιών να κόβονται συχνά.
Η διατροφή του Μπασέ θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και σωστή. Η αύξηση βάρους προσθέτει ένα μεγάλο φορτίο στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη αυτής της φυλής. Λόγω των μικρών ποδιών του και του μακριού, βαριού σώματος, το μπασέ είναι ευπαθές στην παράλυση. Επίσης, είναι επιρρεπές σε πρηξίματα στομάχου. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τη διατροφή αυτής της φυλής. Συνήθως, τα Μπασέ ζουν από 10 έως 12 έτη και κατά μέσο όρο δίνουν 8 κουτάβια ανά γέννα, αλλά δεν είναι σπάνιο να δώσουν και περισσότερα από 15 κουτάβια σε μια γέννα.
Το Μπασέ πρέπει να γυμνάζεται συχνά αλλά ασκήσεις με άλματα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στα κοντά του πόδια, θα πρέπει να αποφεύγονται. Μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο σε ένα διαμέρισμα, αρκεί να έχει την απόλαυση τακτικών και μεγάλων περιπάτων.