Πληροφορίες, τιμή - αγορά, για την Ράτσα Μπασέντζι - Basenji
Το Basenji είναι δραστήριο, άγρυπνο, και συνεχώς εξερευνά το περιβάλλον του. Είναι στοργικό, περίεργο, και τους αρέσει να παίζει. Αν εκπαιδευτεί σωστά από κουτάβι, γίνεται ένα εξαιρετικό κατοικίδιο. Είναι ιδιαίτερα ευφυές και ανταποκρίνεται καλά στην εκπαίδευση υπακοής. Μπορεί να είναι καχύποπτο και κάπως υπεροπτικό με τους αγνώστους, αλλά με την οικογένειά δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς. Είναι αρκετά ενεργητικό και δραστήριο. Το Basenji αυτοκαθαρίζεται όπως μια γάτα και αγαπά την καθαριότητα. Είναι γρήγορο, ζωηρό, θαρραλέο, και του αρέσει πολύ να παίζει με την οικογένειά του.
Άλλη ονομασία:
Congo Dog, Congo Terrier
Καταγωγή ράτσας:
Κονγκό
Ύψος:
38-43 Εκατοστά | 15-17 Inches
Βάρος:
09-12 Κιλά | 20-26 Pounds
Group
Σκύλοι Λαγωνικά όρασης
Χρωματισμός
καφέ-άσπρο, καφέ-άσπρο-μαύρο
Χρησιμότητα
Σκύλος συντροφιάς, ιχνηλάτης, φύλακας
Ιδιοσυγκρασία
Φιλικό, παιχνιδιάρικο, προστατευτικό, στοργικό
Μορφολογία
Το Basenji είναι ένα μικρό, αθλητικό σκυλί με μοναδική και κομψή εμφάνιση. Έχει περήφανο και διακριτικό βάδισμα που μοιάζει με του αλόγου. Έχει λεπτά και μακριά άκρα με μυώδη μηρούς. Έχει πλατύ μέτωπο και μικρά αμυγδαλωτά μάτια. Το Basenji έχει μια λεπτή ουρά που τη κρατά γυριστή επάνω από τον κορμό. Το τρίχωμά του παρουσιάζεται σε μια ποικιλία χρωμάτων όπως το χάλκινο, το κόκκινο και το μαύρο. Τα άκρα του συνήθως είναι λευκά. Ανήκει στην οικογένεια των λαγωνικών και του αρέσει να κυνηγά, κυρίως μικρά ζώα. Αυτή η φυλή είναι πολύ έξυπνη και η διαχείρισή της απαιτεί έναν έμπειρο ιδιοκτήτη. Το Basenji γαβγίζει σπάνια, αν όχι καθόλου.

Ιστορικό
Παρόμοια σκυλιά με το Basenji έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους και σε σχέδια στους τοίχους πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια. Το Basenji ή αλλιώς Congo Dog, ήρθε στην Ευρώπη το 1934. Η φυλή αυτή εξελίχθηκε από άγγλους εκτροφείς και στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Το Basenji χρησιμοποιείται ως οδηγός στα δάση της Αφρικής, ενώ επίσης χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει για την ύπαρξη επικίνδυνων ζώων.

Περιποίηση
Το Basenji απαιτεί πολύ λίγη συντήρηση και περιποίηση. Καθαρίζεται από μόνο του και το τρίχωμά του δεν έχει καθόλου μυρωδιά. Θεωρείται ένα εξαιρετικό σκυλί για άτομα με αλλεργίες.

Γενικά θέματα υγείας
Το Basenji είναι ευαίσθητο σε διαταραχές των νεφρών. Είναι επίσης ευπαθές σε προβλήματα όρασης και εντερικά προβλήματα. Ζει συνήθως από 10 έως 12 έτη και δίνει κατά μέσο όρο 4 έως 6 κουτάβια ανά γέννα.

Ιδανικές συνθήκες διαβίωσης
Λόγω της τάσης της φυλής να είναι υπέρβαρα και τεμπέλικα, το Basenji χρειάζεται αυστηρή καθημερινή άσκηση. Μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο σε ένα μικρό διαμέρισμα, εφόσον ασκείται επαρκώς και με συνέπεια. Είναι πολύ δραστήρια σε εσωτερικούς χώρους, και θα ήταν ιδανικά εάν υπήρχε μια μικρή τουλάχιστον αυλή.
Σχετικά είδη