Πληροφορίες, τιμή - αγορά, για την Ράτσα Γιόρκσάϊρ τεριέ - Yorkshire Terrier
Το Γιορκσάϊρ έχει έντονη προσωπικότητα παρά το μικρό μέγεθός του. Είναι άτακτο, θαρραλέο και αναζητά διαρκώς νέες περιπέτειες. Είναι γεμάτο ενέργεια, έξυπνο και αποφασιστικό. Σε αρκετές περιπτώσεις, παρουσιάζεται καχύποπτο προς τους ξένους, αλλά πολύ πιστό και φιλικό με την οικογένειά του. Δεν του αρέσει η ταλαιπωρία για αυτό και συνήθως τα πάει καλύτερα με τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας. Δεν του αρέσουν οι εκπλήξεις και οι αλλαγές. Μπορεί να είναι επίμονο και άτακτο, ωστόσο εκπαιδεύεται πολύ εύκολα. Του αρέσει να γαβγίζει, αλλά εκπαιδεύεται ώστε να μην το κάνει άσκοπα.
Άλλη ονομασία:
Poltalloch Terrier
Καταγωγή ράτσας:
Αγγλία
Ύψος:
15-18 Εκατοστά | 06-07 Inches
Βάρος:
-03 Κιλά | -07 Pounds
Group
Σκύλοι Terrier
Χρωματισμός
Σκούρο μπλέ - χάλκινο
Χρησιμότητα
Σκύλος συντροφιάς
Ιδιοσυγκρασία
Δραστήριο, Θαρραλέο, έξυπνο , επίμονο, συντροφικό, παιχνιδιάρικο
Μορφολογία
Το Γιορκσάϊρ είναι το μακρύτριχο και μικροσκοπικό σκυλάκι της οικογένειας των τεριέ. Έχει κοντό, αλλά δυνατό κορμό με σχετικά μικρή πλάτη. Το ύψος των ποδιών είναι ίσο με το ύψος από τους ώμους έως την πλάτη. Τα πόδια του μοιάζουν ολόισια, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μία ελαφριά κλίση. Έχει πολύ πλούσιο μακρύ τρίχωμα. Το Γιορκσάϊρ έχει μικρό κεφάλι (ελαφρώς επίπεδο στην κορυφή), σκούρα, έξυπνα μάτια και μικρά όρθια αυτάκια. Το τρίχωμά του είναι πολύ πλούσιο, μακρύ, γυαλιστερό και κρέμεται δεξιά κι αριστερά από τον κορμό του. Το χρώμα του είναι γκρι-μπλε (silver) με μαύρες και καστανές αποχρώσεις.

Ιστορικό
Το Γιορκσάιρ είναι μία φυλή 100 χρόνων περίπου. Είναι άγνωστη η ακριβής τοποθεσία γέννησης της ράτσας. Αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο γεγονός ότι η φυλή «δημιουργήθηκε» από μια ομάδα Άγλλων εργατών, ο οποίοι δεν αποκάλυψαν ποτέ το μυστικό της επιτυχημένης αναπαραγωγής. Στην ουσία, θέλησαν να δημιουργήσουν μία πολύ μικρόσωμη φυλή, που θα χρησίμευε στο κυνήγι αρουραίων, αλεπούδων και ασβών. Φημολογείται πως πρόγονοι του Γιορκσάιρ είναι το Skye Terrier και το Clydesdale Terrier (που σήμερα έχει εκλείψει). Κάποιοι πιστεύουν πως οι φυλές: Maltese, Black & Tan Manchester και Dandie Dinmont Terrier έχουν επίσης συμβάλλει στη δημιουργία του Γιορκσάιρ. Το αρχικό μέγεθος του ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι είναι σήμερα. Η προσεγμένη αναπαραγωγή, μας έδωσε το Γιορκσάιρ που γνωρίζουμε. Το πρώτο κουτάβι που πληρούσε τα σημερινά πρότυπα, εμφανίστηκε γύρω στο 1870.

Περιποίηση
Το μακρύ και ίσιο τρίχωμα του Γιορκσάιρ, απαιτεί αρκετή φροντίδα. Χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα, συχνό κόψιμο και μπάνιο εβδομαδιαίως. Τα δόντια του θέλουν επίσης συχνό καθάρισμα.

Γενικά θέματα υγείας
Σε γενικές γραμμές, το Γιορκσάιρ είναι επιρρεπές σε βρογχίτιδα και πρόωρη φθορά των δοντιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι δεν μπορούν να δεχτούν αναισθησία. Το Γιορκσάιρ δεν πρέπει να συνηθίζει σε λιχουδιές και τα γεύματά του θα πρέπει είναι ξηρά τροφή, ώστε να διατηρούνται τα δόντια του καθαρά και δυνατά. Επίσης θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος από κτηνίατρο. Το Γιορκσάιρ ζει κατά μέσο όρο από 12 έως 15 έτη.

Ιδανικές συνθήκες διαβίωσης
Το Γιορκσάιρ είναι ιδανικό για όσους διαθέτουν μικρό διαμέρισμα. Δεν απαιτεί πολύ χρόνο για άσκηση και παιχνίδι. Του αρέσει να παίζει μέσα στο σπίτι μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του.
Σχετικά είδη