Τι είναι το microchip

Σάββατο 07 Μάιος, 2016

Τί είναι το microchip (ηλεκτρονική ταυτοποίηση) και πώς γίνεται; Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε

Τί είναι το microchip (ηλεκτρονική ταυτοποίηση) και πώς γίνεται;

Το Microchip είναι μια μικρή κάψουλα σε μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Εμπεριέχει ένα ηλεκτρονικό υπολογιστικό κύκλωμα που έχει αποθηκευμένο ένα μοναδικό 15ψήφιο αριθμό. Ανάλογα με το πρότυπο ISO που χρησιμοποιεί η εταιρία κατασκευής μπορεί να έχει και κάποια γράμματα τα οποία συχνά φανερώνουν την χώρα προέλευσης. Εμφυτεύεται με ειδική σύριγγα υποδόρια συνήθως (για την περίπτωση σκύλου γάτας) αριστερά στον Αυχένα.

Πώς λειτουργεί

Με κάθε επίσκεψη του ζώου για εξέταση, ο κτηνίατρος σαν πρώτο του καθήκον έχει να "διαβάσει"την ταυτοποίηση του ζώου. Με μια ειδική συσκευή (σκάνερ) ανιχνεύει τον αριθμό ταυτοποίησης του ζώου και διασταυρώνει τα αληθή στοιχεία στο βιβλιάριο του. Όλη αυτή η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 40 δευτερόλεπτα.

Είναι επώδυνο για το ζώο μου;

Η διαδικασία είναι ίδια όπως και σε μια απλή ένεση (εμβόλιο, αντιβίωση κτλ). Παρόλο που η εμφύτευση στο ζώο γίνεται με μια αρκετά μεγάλη βελόνα, δεν προκαλείται πόνος ούτε αναφέρονται ενοχλήσεις μετά από την τοποθέτηση του. Η τοποθέτηση δεν κρατάει πάνω από 1 λεπτό.

Αμέσως μετά συμπληρώνεται ένα τριπλότυπο που αναφέρει τα στοιχεία του ζώου καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Αυτά καταχωρούνται σε μια βάση δεδομένων από τον ΠΚΣ (Πανελλήνιο κτηνιατρικό σύλλογο). Στην πραγματικότητα γίνεται ένα "ταίριασμα των στοιχείων του ζώου και του ιδιοκτήτη με τον αριθμό ταυτοποίησης του ζώου.

Γιατί διεθνώς προβλέπει η νομοθεσία την ηλεκτρονική ταυτοποίηση

Για να μπορούν να έχουν στατιστική εικόνα οι αρμόδιοι φορείς του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς, ώστε να μπορούν να επέμβουν σε θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία, όπως και για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, αποτρέποντας την εγκατάλειψή τους από τους ιδιοκτήτες τους. Με την μέθοδο αυτή μπορεί πλέον, να εντοπιστεί ευκολότερα ο ιδιοκτήτη τους στην περίπτωση που κάποιο ζώο έχει χαθεί.
Επίσης διευκολύνεται ο έλεγχος για τις εμπορικές μετακινήσεις ζώων μεταξύ των κρατών.

Το Microchip είναι πλέον υποχρεωτικό και η πολιτεία προβλέπει χρηματικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του ζώου που δεν φέρει Microchip

Σχετικά άρθρα: Υ.Α. 280241/2003 Σήμανση, καταγραφή δεσποζομένων σκύλων και λοιπές Διατάξεις.


Συνέχεια