Επιλέγοντας Σκύλο Φύλακα

Σάββατο 22 Οκτώβριος, 2016

Σίγουρα δεν είναι τόσο απλό για κάποιον, να επιλέξει την κατάλληλη ράτσα για φύλαξη ή προστασία, αλλά θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές πληροφορίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο σκύλο - φύλακα

Σίγουρα η αύξηση της εγκληματικότητας οδηγεί πολλούς από εμάς στην ανάγκη να αποκτήσουμε ένα σκύλο «φύλακα». Λίγο πολύ έχουμε ακούσει για τον γείτονα που του άνοιξαν το σπίτι, (συχνά ενώ κοιμόταν), για κάποια κυρία που της άρπαξαν την τσάντα ή τον επιχειρηματία που του διέρρηξαν την αποθήκη. Αμέτρητα παραδείγματα και διαφορετικοί λόγοι, οδηγούν τον καθένα μας στο να αναζητήσουμε τον «κατάλληλο σύντροφο». Τι σημαίνει όμως «σκύλος φύλακας»;Είναι ο σκύλος εκείνος που μεγαλώνει σωστά σε ένα περιβάλλον, και καθώς δέχεται καθημερινά την αγάπη, την αφοσίωση και την φροντίδα του αφεντικού του, ανταποδίδει με την αφοσίωση και την προστασία του.

Κατηγορίες σκύλων φύλαξης

Το σκυλί συναγερμός

Το σκυλί συναγερμός, είτε μέσα, είτε έξω από τον χώρο που προστατεύει, θα ειδοποιήσει το αφεντικό του γαυγίζοντας. Το σκυλί αυτό δεν θα αντιδράσει σε κάποιον που προσπαθεί να εισέλθει στον χώρο μας αλλά θα τον αποτρέψει κάνοντας αρκετή «φασαρία». Σαν σκύλος συναγερμός μπορεί να εκπαιδευτεί το κάθε σκυλί, ανεξάρτητα του μεγέθους του, αν και ορισμένες ράτσες έχουν έμφυτη αυτή την ικανότητα, όπως γενικά τα τεριέ, το pincher κτλ

Το αποτρεπτικό σκυλί

Κάθε μεγαλόσωμη ράτσα που λόγω του όγκου του, ο επίδοξος κλέφτης θα φοβηθεί και θα τραπεί σε φυγή. Ο σκύλος αυτός θα γαυγίσει όταν κάποιος προσπαθήσει, χωρίς να είναι μπροστά ο ιδιοκτήτης, να μπει στο σπίτι, ή να απειλήσει το αφεντικό του. Ο σκύλος αυτός δεν δαγκώνει, θα δείξει τα δόντια του όμως και με το γρύλισμα ή το γαύγισμα του θα αποτρέψει τον παρείσακτο.

Ο σκύλος σωματοφύλακας

Με προσεκτική εκπαίδευση συγκεκριμένες ράτσες μπορούν να γίνουν όχι μόνο καλοί σύντροφοι αλλά και άριστοι σωματοφύλακες. Ο σκύλος σωματοφύλακας, θα λειτουργήσει τόσο ως σκύλος συναγερμός όσο και σαν σκύλος αποτρεπτικός. Την στιγμή όμως που θα αντιληφθεί ότι ο ιδιοκτήτης του κινδυνεύει, θα δαγκώσει και θα κρατήσει μακριά τον επιτιθέμενο, πολλές φορές κάτω από την προτροπή του ιδιοκτήτη του. Οι σκύλοι αυτοί περνούν εξαντλητική εκπαίδευση με διάφορα πιθανά σενάρια, πχ διάρρηξη, ληστεία κτλ και η προστασία του αφεντικού και της οικογένειας είναι υψίστης σημασίας.

Ανάλογα πάλι με τις συνθήκες θα πρέπει να επιλέξουμε εκείνη τη ράτσα που είναι καταλληλότερη για τον χώρο μας. Ακολουθούν παραδείγματα:

Κατοικημένη περιοχή

Αν δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε κοντινά μας σπίτια ή διαμερίσματα με τα γαυγίσματα του σκύλου μας αποφεύγουμε Βέλγικα ή γερμανικά ποιμενικά, Doberman, Mastino, Saint Bernard κ.α. Προτιμότερα είναι τα Rottweiler ή Dog de Bordeaux

Φύλακας σε μονοκατοικία

Αν θέλουμε σκύλο δραστήριο για την μονοκατοικία ή οποιουδήποτε μεγάλου χώρου σε περιοχή που δεν είναι πυκνοκατοικημένη αποφεύγουμε ράτσες κοινωνικές όπως τα boxer κ.α. Προτιμότερα είναι τα Dogo Argentino, οι ποιμενικοί Καυκάσου, Rottweiler, Napolitano cane corso κ.α.

Αν θέλουμε ένα σκύλο φύλακα και κοινωνικό που να μην αντιδρά σε απλούς περαστικούς αποφεύγουμε τα Dogo Argentino, ποιμενικούς Καυκάσου, γερμανικά ποιμενικά, Rottweiler Προτιμότερα είναι τα boxer ή θηλυκά Γερμανικά ή Rottweile

Σωματοφύλακας συνοδός

Αν θέλουμε σωματοφύλακα συνοδό αποφεύγουμε σκυλιά με έντονα ξεσπάσματα όπως τα βέλγικα ποιμενικά και τα καυκάσια. Προτιμότερα είναι τα American bulldog, τα American Staffordshire ή τα Rottweiler.

Προσπαθώντας να βοηθήσουμε στο «χτίσιμο» της σχέσης μεταξύ εσάς και τους σκύλου σας, προσφέρουμε με συνεργαζόμενους εκπαιδευτές στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της δραστηριότητας μας, όπως η Βουλγαρία και η Ισπανία, δωρεάν αρκετές από τις υπηρεσίες τους, όπως είναι το πρόγραμμα προπαίδευσης κουταβιών (κοινωνικοποίηση και προετοιμασία).

Υπογράφουν οι εκπαιδευτές

Δημήτρης Λιούνης
Todor Stoyanov / Тодор Стоянов
Професионален треньор за кучета


Συνέχεια